Olika typer av kaminer

Last modified date

Det finns idag en hel del olika typer av kaminer att välja mellan från en vanlig vedkamin till en enkel gasolkamin. Gasolkaminen är liten samt flyttbar och kan tas med till exempelvis sommarstugan medan vedkaminen (och många andra typer av kaminer) är permanenta.

Olika typer av kaminer

Det finns flera olika typer av kaminer och beroende på användningsområde är det viktigt att titta på vilken som passar bäst för just dina behov. Det är en ganska stor prisskillnad mellan olika typer av kaminer och en del kräver bygganmälan och professionell installation.

Exempelvis täljstenskaminen är en av täljsten inkapslad eldstad som kommer att lagra värme länge. Denna kamin är både tung och dyr och är bäst för den som eldar för värmens skull under hela vinterhalvåret. En stor kamin klarar värmebehovet i ett vanligt bostadshus och en mindre modell klarar att värma ett helt fritidshus.

Braskaminen passar perfekt för den som vill trivselelda och gör att värmen snabbt strålar ut i rummet.

Gjutjärnskaminen är ett bra komplement till ett bostadshus värmekälla och har god värmelagringsförmåga. Denna kamin kan man laga mat på under exempelvis strömavbrott och en del modeller har även ett hölje av täljsten.

Kaminer är en fördel för alla hus och sommarhusägare som antingen vill ha en säkerhet vid strömavbrott eller för att dra ner kostnaden för uppvärmning. Samma gäller för de som arbetar frilans. När du arbetar frilans kan du behöva hjälp med försäkringar, att få betalt från din klient, pensionsinbetalningar eller annat. Det finns hjälp att få bland annat genom Frilansfinans.se som är ett av Sveriges ledande egenanställningsföretag. Här kan du få hjälp med att fakturera utan företag plus att de är snabbast på att betala ut din lön (normalt inom fem bankdagar). Frilans Finans arbetar utan dolda eller fasta avgifter utan företaget kommer endast att dra av sex procent av fakturabeloppet. Företaget erbjuder dessutom personlig service samt en basförsäkring som ingår utan extra kostnad.

En vedkamin är ett underbart komplement till din inredning och en fantastisk värmekälla. Det finns ett stort utbud på den svenska marknaden av olika stilar och modeller. I gamla tider fanns det någon form av kamin i varje rum för värme men idag anses kaminen vara förknippad med en mysfaktor som är oslagbar under kalla vinterkvällar. Sanningen är den att vedkaminen kommer att minska förbrukningen av elradiatorer eller andra värmekällor. Vedkaminer kan klara av mer ved än en vedspis och har större effekt för mindre kostnad. För den som renoverar eller bygger nytt finns alla förutsättningar för att installera en vedkamin. Du kommer att få ett betydligt mysigare och varmare rum men också chans att sänka uppvärmningskostnaderna för ditt hus. Att investera i en kamin är både kostnadseffektivt och hållbart för framtiden.

I Sverige räknar Räddningsverket att ungefär 45 000 hushåll förlorar strömmen under en tid varje år. Vid strömavbrott ger kaminen en extra trygghet och säkerhet och flera kaminer har kokplatta för matlagning. Det är ett faktum att en husägare har god nytta av en kamin vid ett längre strömavbrott och ger familjen en extra försäkring både för matlagning och som värmekälla under vinterhalvåret. Eldstaden eller kaminen kommer att ge en ökad trygghet samt trivsel som är oslagbar i vårt högteknologiska samhälle.

kalle