Gasolkamin – perfekt för uppvärmning av uterum

Last modified date

Gasolkaminer är den perfekta värmekällan för uterum, inglasade balkonger och altaner. Ett bra och prisvärdigt alternativ för den som vill kunna njuta av dessa rum även under de kallare årstiderna. Endast gasolkaminer för inomhusbruk får användas på en inglasad balkong, altan eller uterum. Gasolkaminen ger en snabb och behaglig värme och kan användas vid behov. Kaminen behöver ingen skorsten eller komplicerad installation.

Gasolkaminer behöver inte ström för att fungera utan drivs av gasol. De behöver ingen installation eller skorsten och är därför enkla att flytta runt vid behov. Det enda du behöver tänka på är att de placeras på ett ställe som inte utgör någon brandrisk. Normalt är detta inte något problem eftersom dagens gasolkaminer är mycket säkra. De har en koncentrerad låga vilket gör att endast värme sprids. De moderna gasolkaminerna är ofta utrustade med en tändsäkring som stryper gastillförseln om lågan skulle slockna. Många gånger finns även en koldioxidvakt som stänger av kaminen vid en allt för hög koldioxidhalt i rummet. Förbrukningen av gasol är vanligtvis väldigt sparsam.

Gasolkaminer värmer upp uterum snabbt och har en effekt på cirka 4000 W. Det gör att du kan värma upp uterummet några minuter innan du använder det. Gasolkaminer förbrukar även fukt vilket gör att dina textiler och möbler får längre livslängd, beroende på hur ofta du använder kaminen, samt minskar risken för mögel. Brandrisken är mycket liten med dagens moderna gasolkaminer och det samma gäller med nya och säkra vägguttag samt strömbrytare i bostaden. För dig som har en lite äldre villa eller fritidshus är det rekommenderat att byta ut de gamla vägguttagen mot nya. Hos Elgrossisten.se kan du hitta kvalitetsprodukter till bra pris som exempelvis strömbrytare och vägguttag från kända tillverkare som ELKO och Schneider plus mycket mer. Elgrossisten.se erbjuder produkter av hög kvalitet till låga priser samt möjlighet till fri frakt samt 30 dagars ångerrätt.

Gasolkaminer har en ren samt helt luktfri förbränning. Däremot behöver du se till att det finns god lufttillförsel i rummet så att koldioxidhalten inte blir för hög eftersom gasol förbrukar syre. Gasolflaskor eller gastuber kan köpas hos till exempel byggvaruhus och är enkla att placera i kaminen. Det finns regler gällande hur gasbehållare får förvaras i privatbostäder. Det är inte tillåtet att förvara gasolbehållare i källarförråd, flerbilsgarage samt vindsförråd. Du får endast förvara gas för eget bruk och normalt anses att ett hushåll kan ha en behållare i drift och en i reserv.

Gasbehållarna som förvaras inomhus får ha max fem liter gas vardera. Du kan förvara gasbehållare på en vanlig (inte inglasad balkong) i ett flerbostadshus med en max storlek på 26 liter vardera. Det är dock rekommenderat att se till att gasbehållarna skyddas mot väder och vind. Du kan förvara gasolbehållare i en inglasad balkong och samma regler gäller som för förvaring inomhus. Gasolbehållare måste förvaras stående eftersom säkerhetsventilen inte fungerar om behållarna ligger ner. Gasolbehållare får också förvaras i eget garage eller i ett förråd som är avskilt från bostaden.

kalle