Kaminer för alla smaker och hem!
När man hör ordet kamin, kan man komma att tänka på de där gamla kaminerna som man ofta hade ståendes i köket och skulle fungera som värmekälla för resterande rum. Idag finns det fortfarande kaminer men i mer modern tappning och med många olika funktioner och modeller.
Vem får ha en kamin och vilka regler gäller?
Man kan inte installera en kamin i en lägenhet om den inte har skorsten. Dock finns det alternativ med skorstensfria kaminer som går på etanol. Dessa går utmärkt att ha i en lägenhet utan att be om lov. Har lägenheten dock en skorsten och man vill elda med ved, finns det en del regler som man måste följa. Skorstenen måste fungera optimalt för att få lov att elda och det handlar alltid om att vända sig till hyresvärden, fastighetsvärden eller styrelsen. Många fastigheter med lägenheter har idag eldningsförbud, men det förekommer att det går bra under förutsättning att man frågat värden och rätt installation sker enligt Boverkets regler. I ett hus eller fritidshus gäller andra regler och har man en skorsten som fungerar, ska det gå bra att installera en kamin. Man behöver inte ansöka om bygglov för en kamin, men däremot måste man göra en anmälan till kommunen för att nyinstallera en kamin. Enligt Boverkets nya regler den 1 oktober 2019, gäller andra regler för den som nyinstallerar en kamin. En ny kamin ska vara CE-märkt och uppfylla vissa säkerhetskrav. Har man redan en kamin som finns på plats innan de nya reglerna, är det mer flexibelt med reglerna. En kamin i ett hus kan vara mycket vackert. Ett hus kan dock behöva en del underhåll och taket är ett av det viktigaste delarna på ett hus. Taket ska skydda de boende mot väder och vind, kyla och hetta. Om man bor i Stockholmsområdet och behöver lägga nytt tak, är Villatakspecialisten ett mycket klokt val med kunnig personal och professionella resultat!
Att tänka på när man har en kamin
När man har en kamin finns det en del saker att tänka på när det kommer till säkerhet. En av de viktigaste faktorerna, är att sota skorstenen för en säker eldning om man bor i ett hus. Sotar man inte regelbundet, kan det sluta riktigt illa med rökutveckling och brand. Enligt lagen bör en sotning ske med maximalt fyra års mellanrum och det är husägarens ansvar att se till att få det gjort. Har man barn och djur hemma, finns det speciella kaminskydd som måste finnas. Dessa typer av skydd är ett galler man ställer upp runt kaminen. Både skorstenslösa etanolkaminer och vedeldade varianter kan blir rejält varma, så ett skydd är alltid bäst. När det kommer till en vedeldad kamin, kan sot lätt bildas. Man ska tänka på att veden inte är fuktig för då kan det lättare bildas mer sot. Det är även viktigt att se till så att det finns ett bra drag och tillräckligt med luft. När man väl har sin kamin och sköter den som man ska, kan man njuta av många mysiga stunder framför den vackra elden!