Kaminer och brandskydd

Last modified date

Det är härligt att göra upp en brasa i kaminen. Samtidigt är eld ett naturelement som du måste vara försiktig med. Då är det klokt att du tänker på brandskydd vid installation av kamin, nybyggnad av hus eller ombyggnation, för att förebygga eldsvåda.

Brandskydd

Om du ska bygga ett nytt hus eller bygga om, vare sig du har ett företag eller är privatperson, är det mycket viktigt att se över brandskyddet. Detsamma gäller om du ska sätta in en kamin. Även om du bygger nytt eller gör en renovering utan att installera en kamin eller kakelugn, så är det ändå klokt att tänka på brandskyddet. Du kan ju vilja installera värmekälla senare. Brandskydd är ett eget specialområde och det är klokt att låta en specialist göra en inspektion, så att du inte råkar ut för någon slags olycka eller brand. Om du ska installera kamin, bygga nytt eller göra en ombyggnation så kan Briab hjälpa till med både brandskydd, besiktning och utförandekontroll, vvs-projektering samt arbete i farliga miljöer. Förebygg brand och spara miljoner.

Installera värmekälla på rätt sätt

Att installera en kamin är ett effektivt sätt att få mer värme i bostaden, samtidigt som du kan dra ner på elräkningen. Det är härligt att sitta framför en kamin en kall höst- eller vinterkväll. Att ha en extern värmekälla som en kamin är också mycket bra vid strömavbrott och oväder. Om du har ett fritidshus är det klokt att installera en kamin, då fritidshus ligger ute på landet och lättare råkar ut för strömavbrott. När du installerar din värmekälla är det viktigt att det är gjort på ett fackmannamässigt sätt. Annars gäller inte försäkringen. Den vanligaste värmekällan är en vanlig braskamin. Har du ett större hus kan du också installera en kakelugn.

Ett snabbt sätt att få upp värmen vid strömavbrott eller i en sommarstuga är genom en gasolkamin. Dock ger inte en gasolkamin samma värme som en riktig vedeldad kamin eller en kakelugn. Men det kan vara smart att ha en gasolkamin både hemma och i fritidshuset som en extra backup vid strömavbrott. När du använder gasolkamin är det inte främst brand som du behöver skydda dig från, utan gasen. Se till att det är välventilerat när du använder gasolkamin.

kalle