Att tänka på med en kamin

Last modified date

Innan man skaffar sig en kamin och när man väl har den, finns det en del bra tips och råd att tänka på. En kamin kan bli en otroligt vacker och stämningsfull inredningsdetalj i hemmet och dessutom värmer den bra under kalla dagar. Kaminer finns både som vedeldade och de som går på gasol.

Att tänka på innan man skaffar en kamin

Bor man i en lägenhet och vill ha en kamin, är det en gasolkamin som gäller. Vedeldade kaminer får man inte ha i vanliga hyresrätter då det risken finns att rök kan komma till grannar och många lägenheter har inte skorsten. Det finns kanske ett fåtal fastighetsägare inom privat regi som kan godkänna en vedeldad kamin, men då måste man fråga värden om lov och tillstånd, samt ha en välfungerande skorsten. Gasolkaminer är mer lättskötta och är skorstensfria. Gasolflaskor förvaras i ett avskilt och ventilerat utrymme långt från varma källor. Bor man i ett hus, kan man ha både en gasolkamin eller om man vill, en klassisk vedeldad kamin. Bor man i ett hus med skorsten, kan man installera en vedkamin utan problem. Det som först krävs är en bygganmälan till kommunen. Enligt Boverkets regler, ska man dock tänka på att om man installerar en ny kamin, ska den vara CE-märkt och ha en prestandadeklaration. Detta betyder att den är godkänd för användning och har ett godkänt värde på koldioxidutsläpp. En gammal kamin som redan är installerad behöver inte bytas ut så länge den uppfyller Boverkets krav på säkerhet och utsläpp. Har man ett hus eller nyss köpt ett, är det viktigt att kontrollera radonhalterna i huset. Då kan professionella radea utföra både kontroll radonsanering av högsta kvalitet och säkra resultat!

Hur man inreder med en kamin

Om man skaffar sig en braskamin till huset, är placeringen viktig både för säkerheten, men också för helheten av en inredning. Då finns det riktigt bra inredningstips för en vedkamin som man kan tänka på. Har man fler våningar på ett hus, bör vedkaminen först och främst stå på bottenvåningen. Denna placering är smartast om man vill fördela värmen bäst över hela huset. Sidoglas kan vara snyggt om man vill göra elden mer tredimensionell. Vill man hellre ha en mer traditionell vedkamin ska man satsa på en svart. En svart vedkamin tar upp mer fokus av rummet, men har ofta enkel design. En gasolkamin kan man i princip lättare placera lite varstans men det viktiga är att man har den på avstånd från material som kan börja brinna. Har man svårt att välja märke och sort, finns det tips på bästa gasolkaminer som man kan använda sig av. Fördelen med modernare gasolkaminer är att de lätt kan flyttas runt.

Det kanske inte alla känner till, är att vedkaminer finns som braskamin, täljstenskamin som håller värmen längre och täljsten blir inte brännhet på ytan, eller till exempel gjutjärnskamin som är lättskött, tålig och har en mycket god förmåga att lagra värme. Det finns även något som kallas vattenmantlad kamin. Med det menas att kaminen har ett hölje som är fyllt med vatten inuti för bästa säkerhet och yta som inte blir het. Värmekällor kan även vara både eldstäder med ved eller gas.

kalle