Bättre koll på kaminen

Last modified date

En kamin är väldigt bra att ha, och dessutom ger den en enorm mysfaktor. Kaminen går att elda i även om det är strömavbrott och man kan även grilla en korv eller koka lite vatten på den om kokplatta finns. Men hur kan man hålla bättre koll på sin kamin?

Hur mycket hjälper en kamin?

En kamin kan minska ner kostnaderna för annan uppvärmning rejält. Det beror dock lite på hur man eldar, kaminens art samt på var i bostaden kaminen står. Står kaminen i ett centralt utrymme där värmen kan cirkulera har kaminen större betydelse än om den är instängd nere i en källare. Om det blir ett långvarigt strömavbrott kan man inte komma från att kaminen värmer upp ett rum bra, särskilt om man hänger upp lakan eller filtar för dörrar och fönster så värmen inte kan sippra ut.

Håll koll på temperaturen på distans

Om man har en kamin kan det vara intressant att kunna hålla koll på hur varmt det verkligen blir. Men ibland är det inte möjligt att springa och kolla termometern hela tiden, och kanske vill man också se temperaturen om man åkt hemifrån. Med produkter för Smarta hem kan man koppla in termometrar och klimatsensorer som kan läsas av via mobiltelefonen. Du kan alltså se hur varmt det blivit, och ofta även studera grafer för att se hur mycket eldningen i kaminen påverkat omgivningen.

Övervakning av elden

En annan stor fördel med smarta hem är att man kan ansluta kameror till systemet. Man kan rikta en sådan mot kaminen. Då kan man se elden på distans och snabbt se om mer ved behöver fyllas på. Du håller dessutom koll på elden och kan vara trygg med att det inte sker någon olycka. Behöver du lämna rummet för en stund är det här väldigt betryggande.

Få koll på eldningen

För att eldning i kaminen ska vara så effektiv som möjligt gäller det att hålla koll på vad man gör. Man ska välja rätt ved, starta upp elden på rätt sätt, och man får inte elda för mycket. Med smarta hem kan man hålla koll på alla detaljer samtidigt som man lär sig nya saker. Du kan genom grafer samt bilder du tar genom de olika smarta produkternas funktioner se hur elden i kaminen förändras, samt följa hur graderna runt omkring går upp eller ner beroende på hur du eldar. Du kan alltså se ditt smarta hem som en investering också när det kommer till din uppvärmningskostnad.

kalle