Kaminer

GasolkaminGasolkamin

Kamin i sommarstuganKamin i sommarstugan

Skaffa kamin och klara strömavbrottet

Att ha en kamin är mycket smart. Förutom att du får värme och det är mysigt, så är det också en hjälp vid ett eventuellt strömavbrott.

Kaminer

Det är en härlig känsla att sätta sig i soffan med familjen, äta och dricka något gott, samtidigt som elden sprakar skönt i kaminen. En kamin är också en bra värmekälla. Under vinterns kallaste månader kan du få ner elräkningen rejält genom att elda i kaminen. Sedan är det mysigt med kamin. Kunna sitta och titta på elden och bli varm. Nästan lite grann av en tv. Det finns ju många som rentav har sprakande eld på tv-skärmen bara för att det är så mysigt. Men då är ju mycket förnuftigare att investera i en kamin, särskilt om du bor i ett hus. Du har också stor nytta av kaminen vid strömavbrott.

Strömavbrott

På grund av klimatförändringarna kommer vi råka ut för kraftigare oväder. Stormar med träd som faller över vägen. Strömavbrotten kommer troligtvis också kunna öka då den digitala tekniken är fantastisk, men samtidigt gör oss väldigt utsatta. De flesta elledningar är förvisso nedgrävda under marken, istället för att vara uppe i luften på stolpar och bli skadade när ett träd skulle falla över dem. Men det innebär inte att vi inte kan få strömavbrott. Särskilt som även strömförsörjningen är väldigt digitaliserad och centraliserad i Sverige. Det är då det är så smart att ha en egen kamin. Du går in på SMHI, en nyhetssajt eller ser vädret på tv:n. Hör att ett oväder är på väg, tappar upp vatten i hinkar och badkaret, samt ser till att du har torr ved inomhus. Blir det strömavbrott så kommer du att klara dig. En kamin är både en värmekälla och en spis.

Vara förberedd

Är det någonting som coronapandemin har lärt oss så är det faktiskt att det är viktigt att vara förberedd. Även om det inte har varit några strömavbrott på grund av pandemin, så är det nog många som har insett hur bra det är att ha ett rejält lager med mat hemma ifall man skulle få corona och måste vara hemma ett tag. Eller om man känner sig osäker på att gå ut, för att man är rädd för att bli sjuk. Att vara förberedd för både pandemier, stormar och strömavbrott är klokt. Det är också mycket bättre att arbeta förebyggande, än att behöva lösa problemen när man står i dem. Ett problem är stormar. Även om inte strömmen går, så kan det falla ner träd över vägen. Det kan komma kraftiga snöfall som gör att du måste hålla dig hemma under ett eller ett par dygn. Då är det smart att alltid ha rejält med mat hemma, konserver och pasta, samt en skön kamin.

Fördelar med en kamin även i storstan

Det är många som bor på landet som har kamin. Men även om du bor i en större stad så kan det vara riktigt smart att installera en kamin.

Fördelar med en kamin

Det finns många fördelar med att ha en kamin i hemmet. Först och främst så har du en härlig värmekälla, perfekt för mörka höstkvällar och kalla vinterdagar. Tänkt dig att sitta och se på skidor eller annan sport på tv:n, ha en kopp kaffe i handen och en kamin som sprakar och ger dig värme. Du kan också få ner elräkningarna, särskilt om du bor i ett större hus. Och så är det smart att ha en kamin om det blir ett strömavbrott. Många köper kamin på grund av mysfaktorn, och mysfaktorn är väldigt viktigt. Men en kamin kan både vara en praktisk och ekonomisk hjälp.

Strömavbrott i Stockholm

Om du bor i Stockholm råkar du inte ut för oväder på samma sätt, som när du bor ute på landet eller i en mindre ort. Det är sällan det blir strömavbrott i Stockholm. Samtidigt är det tydligt att klimatförändringarna redan är här, med starkare stormar och mer regn. Ibland även med kraftiga snöfall. Om du bor i city kan det vara svårt att installera en kamin, men om du bor i Nacka, Märsta, har villa i Sollentuna eller Järfälla, så är det mycket klokt att köpa en kamin. Om det blir strömavbrott i Stockholm eller Storstockholm, så kommer man naturligtvis arbeta för att lösa problemet så snabbt som möjligt. Samtidigt är människor som bor i större städer ofta mer utsatta när något väl händer. Äger du en villa bör du ha en kamin. Bor du i lägenhet så kan du överväga att köpa en gasolkamin. En gasolkamin är en kamin som är gjord i plast och går på gasol. De billigaste kostar cirka 600 kronor och passar en etta. Har du en stor lägenhet bör du investera i en större och bättre gasolkamin. Gasolkaminer används i sommarstugor, båtar och husvagnar. Det är också smart att investera i ett gasolkök. Om du har en vanlig kamin med möjlighet att laga mat, någon slags kokplatta, så är ett extra gasolkök inte lika viktigt. När du använder gasol är det viktigt med god ventilation. Om det blir ett strömavbrott och du bor i en lägenhet, så kommer det att bli mycket kallt. Har du inte egen bil eller någon sommarstuga med kamin, så kommer du verkligen önska att du hade en gasolkamin.

Kakelugn

Finns det någon vackrare inredningsattiralj eller värmekälla än en kakelugn? Har du ett större vardagsrum så kan du sätta in en vacker kakelugn.

Kakelugn – mycket värme

Kakelugnar ger oerhört mycket värme. De är väldigt smart konstruerade för att ackumulera värme på ett sätt som inte en kamin kan. Brukar du bläddra i tidningen Gods och Gårdar, så ser du säkert att många slott, herrgårdar och finare hus har en eller flera kakelugnar. Förr i tiden, innan de moderna elementen kom, behövdes kakelugnarna för att kunna värma upp de stora husen. Det är fortfarande många som använder kakelugn idag, då de är så finurligt konstruerade, förutom att de också är väldigt snygga. Bor du i ett större hus och gillar en mer herrgårdsliknande eller lantlig stil, då kan du sätta in en kakelugn. När den väl är på plats har du en värmekälla som definitivt kommer att minska dina elräkningar. Det är januari, elräkningen borde vara skyhög, men du eldar i kakelugnen som ackumulerar värmen helt fantastiskt.

Installera kakelugnen

Om du ska installera en kamin så räcker det att golv och bakomliggande väggar är rätt isolerade från värmen, a

tt de alltså ska klara värmen. Naturligtvis måste du också ha en skorsten. Sedan sätter du bara in kaminen. Så enkelt är det inte med en kakelugn. Kakelugnar är ett hantverk som byggs upp. Inifrån och ut. Det är viktigt att systemet blir rätt och du bör anlita en fackman när du ska sätta upp din kakelugn. Det absolut roligaste är naturligtvis att använda en kakelugn eller plattor som tillhör byggnaden. Bygga upp en kakelugn som en gång stod på sin plats i vardagsrummet igen. I annat fall kan du köpa en kakelugn på Blocket eller en nytillverkad.

Gasolkamin på båten

Om du har en båt eller planerar att skaffa en, då kan du köpa en gasolkamin för att hålla värmen. Det är perfekt om du vill göra längre turer med din båt och sova över.

Vara ute till havs

Det är en härlig känsla att ha en egen båt att kunna semestra i. Åka längs med den svenska kusten, eller upptäcka nya öar i Stockholm skärgård. Om du är intresserad av att hitta spännande platser att upptäcka då kan du läsa båttidningen Praktiskt Båtägande, så kommer du att hitta mysiga vikar och öar. När du är ut på vattnet då vill du naturligtvis både kunna laga mat och sova gott.

Gasolkamin

När du ska köpa en gasolkamin till båten ska du satsa på en kamin med tippskydd. Du bör även köpa hållare som du sätter fast kaminen på eller bygga en sådan, så att kaminen och gasolflaskan är fastgjord. När man använder gasolkamin är det väldigt viktigt att ha rejäl luftgenomströmning, då gasol är en gas. Du fyller på mer gasol i din gasolhållare på mackar och i byggaffärer. Förutom gasolkamin kan du också köpa ett gasolkök och ett gasolkylskåp.

Gasolkamin i husvagnen och husbilen

En gasolkamin är ett smart sätt att hålla värmen i husvagnen, husbilen eller tältet. Tycker du om att göra långa semestrar med mycket frihet? Då är det smart att investera i en gasolkamin, såvida gasolkaminen inte följer med husbilen eller husvagnen.

Frihet på vägen

Det är härligt att sätta sig i bilen eller husbilen och få åka iväg på semester. Det finns många som har husbil/husvagn och som gör helgsemestrar redan i april-maj, och som sedan är på resande fot nästan hela sommaren. Är du intresserad av att köpa en husbil eller husvagn kan du läsa biltidningen Vi Bilägare och få goda tips.

Gasolkamin

Gasolkaminen är en mycket smart uppfinning som verkligen är en hjälp för oss som vill semestra med mycket frihet. Många husbilar och husvagnar har redan en gasolkamin installerad. Det kan också vara smart att köpa till en extra gasolkamin som du kan ha i förtältet. Är du en campare kan du också köpa gasolkamin, så att det blir varmt i tältet. Om du bygger om en van eller caddy till husbil är det viktigt att du har bra luftgenomströmning om du ska använda gasol.

Kamin i sommarstugan

Om du har en sommarstuga är det mycket klokt att installera en kamin. Ska du satsa på en gasolkamin, kakelugn eller en vanlig kamin?

Sommarstugan

För många av oss är vår sommarstugan lite grann något av ett paradis. Platsen där man kan slappna av, umgås och bara vara. Men en sommarstuga innebär också jobb och den behöver vara varm. Det finns olika värmesystem du kan satsa på. Det är många som har dragit in el till sin stuga. Många fritidshus är lika ombonade och isolerade som villorna eller lägenheterna hemmavid. Men att installera el är både en hög kostnad och inte alltid möjligt. Eller så har du el, men vill också ha en kamin för att få hög mysfaktor och en extra värmekälla. Väldigt bra om det blir strömavbrott.

Värmekälla

Du kan välja mellan att ha en enkel gasolkamin, solceller som alstrar el till dina element, en vanlig kamin och en kakelugn. Vanligast är kaminer och gasolkaminer. Gasolkaminen är liten och smidig och du kan ta med den överallt. Om du har en stuga i Göteborgs skärgård kan det vara smart att ha en gasolkamin. Särskilt om din stuga är liten. Om du däremot kan ta dig till stugan med bil, då är det förnuftigare att installera en kamin. Tänk dock på att du inte kan ha en kamin i en för liten stuga. Har du en sommarstuga som är ett stort hus på landet, kanske en gammal släktgård, då kan det vara riktigt härligt att ha en vacker kakelugn. På alla sommarstugor fungerar det att sätta upp solceller.

Sommarstuga off grid

Off grid handlar om att leva utanför det vanliga el- och vattennätet. Då kan du ha en sommarstuga som får el från solceller och värme från kaminen.

Off grid

Intresset för att ha en sommarstuga eller rentav bo heltid off grid har ökat markant de sista åren. Samhället är stressigt. Överallt är det flimrande skärmar och ett ständigt brus. Då längtar människor till det enkla livet. Till en stuga utan alla moderniteter. Samtidigt som man tar hjälp av moderniteter, som solceller, för att kunna ha ett skönt liv med både internet och lampor.

Stuga som finns var du vill

Med gasolkamin, gjutjärnskamin, solceller och en villighet att bära vatten, så kan du faktiskt ha en sommarstuga var du vill. Du har kanske hittat en fin liten stuga utanför Sundsvall, Skellefteå eller Åmål. Världens mysigaste plats, men det finns ingen el där. Då kan du köpa stugan och leva off grid, egentligen leva som man gjorde förr. Det viktigaste är dock att kolla upp möjligheten till vatten. Om stugan ligger vid en sjö är problemet löst. I annat fall kan du borra efter vatten, hitta en kallkälla eller se om det finns en gammal brunn med tjänligt vatten att använda.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret.

kaminhusetnalden.se – Allt om kaminer och gasolkaminerkaminhusetnalden.se – Allt om kaminer och gasolkaminer

kalle