Sänk elkostnaden med kamin och andra knep

Elkostnaden i ett hus hör till en av de största utgifterna. Kombinationen kalla vintrar och höga elpriser kan få även den lugnaste person att ligga vaken om nätterna. För att undvika en skyhög elräkning finns det dock en hel del knep att ta till

Se över elavtal

Först och främst gäller det att se över ditt gällande elavtal. Om du i förväg vill ha koll på din elkostnad är en möjlighet att binda elpriset. Det kan vara dyrare än att ha ett rörligt pris men om det skulle komma en rejäl prisuppgång slipper du den. Att byta elleverantör kan också göra att du sparar pengar. Idag är det enkelt att genomföra ett byte och det kan löna sig ordentligt. Väljer du exempelvis Göta Energi har du möjlighet att samla timmar och få en timme gratis elanvändning varje dag. Läs mer och aktivera bonustimmen hos Göta Energi med några knapptryck.

Sänk uppvärmningskostnaden med kamin

Ett av de smartaste sätten att sänka sin elkostnad på är att se över uppvärmningen. Just uppvärmningskostnaden hör nämligen till en av de allra största utgifterna på elräkningen. Ett sätt att få ner kostnaden är att installera en annan typ av värmesystem. Att installera bergvärme, solvärme eller något annat system är dock en stor investering.

Ett enklare sätt är att undersöka om det finns möjlighet att installera en braskamin. Fördelen med en kamin är att den, förutom att sänka elkostnaden, även är en härlig inredningsdetalj i hemmet. Med en fin kamin i vardagsrummet blir mörka och kalla vinterkvällar riktiga myskvällar.

När du ska välja kamin är det viktigt att undersöka marknaden för att hitta den som lever upp till dina önskemål. För att du ska kunna få en lägre uppvärmningskostnad behöver den kunna lagra värme. Med andra ord fungera som ett slags element. En populär kamin är täljstenskaminer. Dessa lagrar värmen och fortsätter att värma upp hemmet ett bra tag efter att elden slocknat.

Behövs bygglov för kamin?

Det brukar inte behövas bygglov för att installera eller ändra en kamin. Du behöver däremot göra en anmälan till kommunen. Kontrollera med din kommun vad som gäller innan du sätter igång. På Boverket hittar du ytterligare information om gällande regler.

Inred smart och sänk temperaturen

För att ytterligare sänka elkostnaden kan du tänka på hur du inreder. Undvik att ställa möbler framför element eftersom det hindrar värmen från att spridas. Använd gärna mattor så att golvet inte känns lika kallt. Andra knep för att sänka elkostnaden är att dra ur laddare, frosta av frysen regelbundet och att tvätta i 40 istället för 60 grader. Det kan också löna sig att leta fram en varm tröja i garderoben. På så sätt kan du sänka temperaturen någon eller några grader och spara pengar samtidigt.

kalle