Gör det trevligt i fritidshuset

Många har en dröm om att äga ett eget fritidshus, där det går att vistas under de varma sommarmånaderna, ligga i hängmattan och umgås med släkt och vänner. Om du tillhör en av de lyckliga som har ett eget fritidshus kanske du också använder det till att odla dina egna grönsaker och örter. Det finns mycket du kan göra med ditt fritidshus och marken runt om för att få en trevlig och minnesvärd sommarvistelse.

En jordborr kan bli mycket användbar för dig som äger en egen sommarstuga. Med jordborren kan du borra hål där du kan sätta upp stängsel så att rådjuren inte äter upp dina grödor. Du slipper allt slitsamt jobb med att gräva för hand och kan i stället lägga mer tid på att umgås med vänner och på att förbättra din trädgård. Du kan även använda jordborren till att borra hål till gjutplintar som sedan kan användas för att bygga en uteplats eller altan.

Egen kamin i fritidshuset

En stor del av mysfaktorn i en sommarstuga är att ha en egen kamin. Med en eldstad får du en naturlig mötesplats i stugan där elden luktar gott, sprakar hemtrevligt och avger en härlig värme. Idag sker uppvärmningen av många fritidshus med direktverkande el, vilket kan vara ett problem vid strömavbrott i glesbygden. Om det är kallt ute kan stugan snabbt bli kall även inomhus, men med en braskamin kan du snabbt värma upp den igen oavsett om elen fungerar eller ej.

Projekt för sommarstugan

Om du odlar på sommartomten kanske du vill ha dina kryddörter närmare köket, så att du kan ta lite färska örter att ha till smöret vid frukosten. Kanske lite smultron till frukostflingorna, eller gräslök till smörgåsen? Med en växtvägg kan du ha färska örter tillgängliga direkt vid frukosten utan besvär. Ta en lastpall och ställ den på högkant, inred med krukor och du har snabbt ordnat en egen växtvägg.

Många vill tillbringa sommaren på terrassen, men en träveranda kan bli sliten av väder och vind och ibland ge stickor i bara sommarfötter. Men ett smart alternativ är att slipa och måla trädäcket så att det ser ut som kakel, och ger en medelhavskänsla när du är ute i sommarstugan på semestern. Välj ett par klara vackra färger och måla om trädäcket så att det ser ut som ett äkta marockanskt golv. Det är klokt att slipa däcket först så att du blir av med eventuella stickor. Genom att använda dig av schabloner när du målar får du ett jämnt mönster.

kalle