Kakelugn

Last modified date

Finns det någon vackrare inredningsattiralj eller värmekälla än en kakelugn? Har du ett större vardagsrum så kan du sätta in en vacker kakelugn.

Kakelugn – mycket värme

Kakelugnar ger oerhört mycket värme. De är väldigt smart konstruerade för att ackumulera värme på ett sätt som inte en kamin kan. Brukar du bläddra i tidningen Gods och Gårdar, så ser du säkert att många slott, herrgårdar och finare hus har en eller flera kakelugnar. Förr i tiden, innan de moderna elementen kom, behövdes kakelugnarna för att kunna värma upp de stora husen. Det är fortfarande många som använder kakelugn idag, då de är så finurligt konstruerade, förutom att de också är väldigt snygga. Bor du i ett större hus och gillar en mer herrgårdsliknande eller lantlig stil, då kan du sätta in en kakelugn. När den väl är på plats har du en värmekälla som definitivt kommer att minska dina elräkningar. Det är januari, elräkningen borde vara skyhög, men du eldar i kakelugnen som ackumulerar värmen helt fantastiskt.

Installera kakelugnen

Om du ska installera en kamin så räcker det att golv och bakomliggande väggar är rätt isolerade från värmen, a

tt de alltså ska klara värmen. Naturligtvis måste du också ha en skorsten. Sedan sätter du bara in kaminen. Så enkelt är det inte med en kakelugn. Kakelugnar är ett hantverk som byggs upp. Inifrån och ut. Det är viktigt att systemet blir rätt och du bör anlita en fackman när du ska sätta upp din kakelugn. Det absolut roligaste är naturligtvis att använda en kakelugn eller plattor som tillhör byggnaden. Bygga upp en kakelugn som en gång stod på sin plats i vardagsrummet igen. I annat fall kan du köpa en kakelugn på Blocket eller en nytillverkad.

ivadmin