Effektiv värme från kaminen

Under den kalla årstiden vill man gärna värma upp sin bostad för att det ska vara behagligt inomhus. Det finns väldigt många sätt att värma en bostad på, men ett effektivt och mysigt sätt att värma sig på är genom att elda i kaminer eller öppna spisar. Men hur eldar man som mest effektivt och vad bör man tänka på?

Minska ytan som värms upp

Om man inte har en så stor kamin kan det vara bra att minska ner ytan man ska värma upp med sin kamin. Genom att sätta upp snygga innerdörrar i öppningar där det saknas dörr kan man lätt värma upp en mindre yta och minska den värme som går till spillo. Har man en dörr som släpper in kalluft kan man också hänga ett draperi för den. Även det bidrar till effektivare uppvärmning.

Elda smart

Har man en kamin gäller det att elda smart för att värmen ska bli kraftig och bra. Det gäller dock att hålla lite koll så det inte blir för varmt. Kaminen får inte överhettas utan märker man att det händer bör man lugna sig lite. Tänk också på att försöka behålla värmen. Öppna inte fönster i onödan, men ha heller inte för tillstängt. Om nu luft inte kan cirkulera i bostaden kan man förgiftas av koldioxid från kaminen.

Välja rätt ved

Det är också viktigt att man väljer rätt ved när man ska elda i kaminen. Björkved ger inte så intensiv och långvarig värme, men å andra sidan sprätter den inte heller fullt lika mycket när man eldar. Ved av ek brinner länge och den håller värmen, men det kan stänka en del gnistor om den. Har man inte ett ordentligt gnistgaller kan det vara klokt att välja ved som inte sprätter så mycket.

Tänk på säkerheten

Hos Brandskyddsföreningen kan du läsa mer om hur du ska elda rätt i en öppen spis. Bland annat bör du tänka på att inte elda konstiga saker. Brandfarliga vätskor får aldrig användas i den öppna spisen, men däremot går det bra att använda tändkuber eller liknande. Lämna inte heller elden obevakad, särskilt inte om du har barn eller djur som kan tänkas gå lite för nära kaminen.

kalle