Snygga tillbehör till kaminen

Om man har en kamin eller öppen spis som är godkänd att elda i kan det också vara smart, praktiskt och trevligt att ha lite tillbehör till den. I dag finns det väldigt mycket att välja mellan, och man kan dessutom finna designade gnistgaller, specialtillverkade spisredskap och en hel del annat. Känner man dessutom en plåtslagare kan man få mycket hjälp med att hitta på snygga tillbehör till kaminen där.

Skyddande golvplåt

Det är lag på att det ska finnas gnistskydd eller golvplåt framför kaminer och öppna eldstäder i alla former. Att lägga gnistskydd kräver vissa kunskaper och man måste också ha koll på vilka mått som gäller. Är det en öppen spis ska gnistskyddet till exempel täcka minst en meter framför eldhärdens centrum. Gnistskyddet kan bestå av kakel eller eldfast material av annan sort. Genom att kontakta en kunnig plåtslagare i Stockholm kan man också be denne skapa ett gnistskydd i 0,7 mm stålplåt som sedan placeras på golvet. Det skyddar väldigt effektivt mot gnistor och priset blir inte heller så högt.

Praktiska spisredskap

Till en kamin eller öppen spis behövs också spisredskap. Man behöver ha en tång, askspade och liknande till hands när man eldar. Då kan man förhindra en brand som annars kan starta av att vedklabbar ramlar runt i öppna spisen, och kanske trillar ut på golv eller mattor. Med askspade och borste slipper man också problemet med att det blir för smutsigt i kaminen. Spisredskap är ofta tillverkade i smide eller rostfritt stål men det finns även designade sådana till ett högre pris.

Kaminfläkt

När man njuter av en brasa vill man troligen också ha ut en del värme av den, man vill inte bara titta på den även om det också kan vara mysigt. Genom att sätta en fläkt på kaminen kan man få värmen att sprida sig mer effektivt till andra delar av bostaden. Fläktarna fungerar bäst på kaminer där luften kan flöda ut på ovansidan eftersom fläkten i regel startas av den varma luften. Om man har en öppen spis kan dock fläkten också fungera hyfsat tillfredsställande så att man inte eldar för kråkorna.

Gnistgaller

När det gäller eldstäder gäller det att man har koll på dem. De ska till exempel sotas och brandskyddskontrolleras med jämna mellanrum. Man behöver också se till att eldningen sker på ett säkert sätt. Har man en öppen spis ska till exempel alltid ett gnistgaller användas så gnistorna hålls inne i elden. Ett bra tips är också att elda med till exempel björkved. Den skjuter inte alls lika mycket gnistor som ek eller annan ved gör. Det bidrar också till en säkrare eldning.

kalle