Ryker det in från kaminen? Få bort sotfläckar

Last modified date

Bor du i Stockholm och har en vedeldad kamin har du tur. Vissa äldre våningar stoltserar fortfarande med vackra kakelugnar som går att elda i. Det är också vanligt att installera nya vedeldade kaminer i villor och hus. Det är inte så konstigt eftersom det är svårslaget att sitta framför en härlig brasa som sprakar. Oavsett om du bor innanför tullarna i Stockholm eller i några av de mer lantliga kranskommunerna kan du njuta av att slappna av framför en vacker kamin.

Sotfläckar är inte lätta

Sotfläckar är inte helt lätta att få bort om de sätter sig i tapeten. Sot innehåller fett och därför kan du behöva speciella rengöringsmedel. Du behöver ofta använda lite starkare avfettningsmedel för att lösa fettet. Är fläckarna stora kan du behöva tapetsera om. En bra tapetserare i Stockholm kan hjälpa dig. För i regel kan du behöva både måla om tak och tapetsera. Ibland kan även tapetserare och målare hjälpa dig att få bort sotfläckar på befintliga tapeter. Genom att de kan sina kemikalier och vet vad tapeter tål kan du få bli av med både lukt och sot.

Sotning och underhåll minskar risken

Har du en vedeldad kamin i hemmet är det viktigt att du underhåller den. Genom att sota en till två gånger om året minskar risken för att det plötsligt börja ryka in. Stockholm har också sina regler för vad som gäller. Bor du i hyrd bostad och har kakelugn är det hyresvärden som ska se till att sotningen blir utförd. Samtidigt behöver du som eldar vara observant på att kaminen fungerar som den ska. Är du osäker på vad som gäller kan du vända dig till Stockholms brandförsvar som har ansvaret för eldstäder i medlemskommunerna. En viktig detalj för dig som bor i Stockholms skärgård eller nära kusten är att aldrig elda med drivved. Det kan förstöra kaminen.

kalle