Kamin i sommarstugan

Last modified date

Om du har en sommarstuga är det mycket klokt att installera en kamin. Ska du satsa på en gasolkamin, kakelugn eller en vanlig kamin?

Sommarstugan

För många av oss är vår sommarstugan lite grann något av ett paradis. Platsen där man kan slappna av, umgås och bara vara. Men en sommarstuga innebär också jobb och den behöver vara varm. Det finns olika värmesystem du kan satsa på. Det är många som har dragit in el till sin stuga. Många fritidshus är lika ombonade och isolerade som villorna eller lägenheterna hemmavid. Men att installera el är både en hög kostnad och inte alltid möjligt. Eller så har du el, men vill också ha en kamin för att få hög mysfaktor och en extra värmekälla. Väldigt bra om det blir strömavbrott.

Värmekälla

Du kan välja mellan att ha en enkel gasolkamin, solceller som alstrar el till dina element, en vanlig kamin och en kakelugn. Vanligast är kaminer och gasolkaminer. Gasolkaminen är liten och smidig och du kan ta med den överallt. Om du har en stuga i Göteborgs skärgård kan det vara smart att ha en gasolkamin. Särskilt om din stuga är liten. Om du däremot kan ta dig till stugan med bil, då är det förnuftigare att installera en kamin. Tänk dock på att du inte kan ha en kamin i en för liten stuga. Har du en sommarstuga som är ett stort hus på landet, kanske en gammal släktgård, då kan det vara riktigt härligt att ha en vacker kakelugn. På alla sommarstugor fungerar det att sätta upp solceller.

ivadmin